TREASURES IN GENT PART II

Eerder dit jaar ontdekte ik een lang vergeten parel die recent van onder lagen stof en puin werd gehaald. Binnenkort zal dit prachtige gebouw bekend zijn tot ver buiten Gent en zelfs buiten Europa, want het werd uitgekozen tot decor voor de VRT verslaggeving van het WK VOETBAL in QATAR.

Kanttekening: ik vind het schandelijk dat dit WK sowieso kan doorgaan in een land als Qatar. Degoutant. Blijkbaar zit koning voetbal er niet mee. Als er maar kan gesjot worden, en het nodige geld kan versluisd worden van de ene grote pocket in de andere…

Daar kan het Wintercircus in Gent niets aan doen. Dat is en blijft gewoon wat het is en altijd is geweest: een architecturale parel, nu in al zijn glorie hersteld en omgevormd tot wat een zonder twijfel heerlijke plek zal worden voor de Gentenaars en voor al wie zijn weg er naar toe vindt.

Een beetje geschiedenis?

Het oorspronkelijke gebouw werd opgericht in 1894 in opdracht van de Cercle Equestre Gantois, de plannen waren van architect Emile De Weerdt. Het wintercircus kwam op het terrein van de vroegere katoenfabriek van den Kerckhove, die in 1878 was afgebrand.

In 1920 werd het gebouw verwoest door, alweer, een brand waarbij enkel de voorgevel bewaard bleef.

In 1923 werd het naar het ontwerp van architect Jules Pascal Ledoux opnieuw opgebouwd Het bood nu plaats aan 3.400 personen!!! Het wintercircus werd niet alleen gebruikt als circus maar ook voor allerlei revues, variétéprogramma’s en filmvoorstellingen. Er is nog steeds een olifantenhelling trouwens, bewaard bij de restauratie.

Na een laatste circusvoorstelling in 1944 sloot de Nouveau Cirque zoals de naam toen luidde definitief zijn deuren.

Vanaf 1947 werd de ruimte gebruikt als garage door de familie Mahy. De nog bestaande voorgevel aan de Lammerstraat dateert van 1958, met op het gelijkvloers de toenmalige ingang tot de autoshowroom en daarboven een woongelegenheid.

In 1978 werd de garage gesloten, en gebruikte de familie Mahy het circus nog tot kort voor 2000 als parkeergarage voor haar ruime collectie oldtimers, waar ze in België bekend voor was. Een deel van de collectie werd later overgebracht naar Autoworld in Brussel, een ander deel naar het museum Mahymobiles in Leuze-en-Hainaut .

In Vlaanderen werd de zaal bekend tijdens het programma Man Bijt Hond. Binnen het circus deed Woestijnvis opnamen waarbij een enorme stoelendans werd georganiseerd. In 2009 werd de locatie gebruikt voor de fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren.

Het circus heeft een nieuwe bestemming gekregen binnen het gebied van De Waalse Krook, waar nu reeds de nieuwe bibliotheek de Krook werd gerealiseerd. Rond het middenplein komt een hub voor technologiebedrijven, start-ups en dergelijke. Eronder een rockzaal voor 500 muziekliefhebbers. De vroegere scène wordt omgevormd tot auditorium en in de voormalige paardenstallen zal er vergaderd kunnen worden. De terrasbar biedt een mooi uitzicht op de Gentse skyline. Ook evenementen, café, restaurant en foyer zijn voorzien. Een groep van 15 Gentse ondernemers uit de technologiesector  hebben zich verenigd om via een erfpacht van 75 jaar (verlengbaar tot 99 jaar) de uitbating van het Wintercircus te verzekeren.

Bij de renovatie werd het historisch karakter in belangrijke mate behouden. Zo werden in de oude paardenstallen de gietijzeren kolommen bewaard, en ook de oude, stenen drinkbakken. De oude olifantenhelling werd eveneens behouden. Daarnaast werden de hellingen bewaard die Mahy toevoegde in het gebouw om met wagens vanaf de middenpiste tot op de 4e verdieping te kunnen rijden. Ook zal er bij inrichting van het toekomstige café gebruik gemaakt worden van de historische rijplaten die in de smeerputten van de garage aanwezig waren.

Een huzarenstuk was ook de opfrissing en versteviging van de bestaande koepel.

BRON WIKIPEDIA

Tijdens de Gentse Feesten dit jaar ontdekte ik dat het Wintercircus werd opengesteld voor het publiek, en zo gingen we de 21e juli op ontdekkingstocht. Er is een ingang naar het Wintercircus naast Bibliotheek De Krook, een ingang aan de Lammerstraat maar pas toen we die allebei hadden geprobeerd werd het duidelijk dat enkel de ingang aan de Sint-Pietersnieuwstraat in gebruik was. Meteen bij binnenkomst overviel mij een WAAW gevoel, en dat is me het hele bezoek bij gebleven. Ook al bleef het bezoek beperkt tot het gelijkvloers, en kon ik slechts watertandend naar de verdiepingen staren, het bleef AMAAI DAS KNAP!!!

En veel uitleg kan ik daar niet bij geven, dat moeten jullie zelf aan den lijve ondervinden:

De gratis expo is toegankelijk vanuit de Sint-Pietersnieuwstraat en is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag telkens van 10 tot 17 uur. Je kan tijdens de openingsuren van de expo ook het gebouw bezoeken met gids. Alle informatie over de rondleidingen vind je terug op sogent.be/expowintercircus.

Voor wie er niet (onmiddellijk :)) geraakt post ik hierbij nog een aantal foto’s, met veel enthousiasme maar weinig kennis gemaakt. 😉

Voor de échte fotograaf zonder twijfel een plek om duimen en vingers bij af te likken. Ik kijk ook al uit naar de dag dat het complex in zijn nieuwe hoedanigheid wordt opengesteld, met restaurantjes en winkeltjes enzoverder enzovoort. Wie hier dichtbij een plek zoekt om te logeren kan steeds nagaan of YALO geschikt is. Ik schreef er hier over.

Veel plezier en een goeie maandag,

Myriam

15 Reacties op “TREASURES IN GENT PART II”

 1. Wat jammer Myriam dat een gebouw als dit zo in de verkommering raakte. Hopelijk dat een deel van de “voetbalopbrengsten” ook mogen meehelpen aan de renoveren van deze site. Bedankt voor de beschrijving, de foto’s en de geschiedenis van deze hele aparte plek die ik zeker eens zal opzoeken als in nog eens in Gent kom.
  PS: volledig akkoord met je bedenkingen in verband met het WK maar sinds de romeinen houdt hem het volk rustig met dank en spelen….

  Geliked door 1 persoon

 2. Toen de familie Mahy er nog regeerde en er hun uitzonderlijke collectie oldtimers restaureerde en exposeerde, beleefde het gebouw wat mij betreft zijn hoogdagen. Hopelijk mag de glans en glorie van weleer weer in ere worden hersteld.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik vind het ook knap. En dat is wat ik bedoelde met ‘de glans en glorie van weleer’. Ik had schrik dat ze er een nieuwerwets en modernistisch gedrocht zouden van maken, iets dat heden helaas maar al te vaak bon ton is.

    Geliked door 1 persoon

 3. wat een mooie koepel en gebouwen er onder en omheen , dat moet zeker bewaard blijven als erfgoed
  zoveel mooier dan al dat gevoetbal , ik volg dat spel niet , dus veel van wat er met het wk vandoen heeft ook niet , maar wat daar in dat land gaande is heeft niets met voetbal van doen , dat is racisme en onderdrukking van buitenlandse werkslaven 😦

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooi oud gebouw, daar zou ik ook wel eens een uurtje met de camera willen ronddolen.
  Met voetbal hebben we al langere tijd niet zoveel meer. En naar de wedstrijden in Qatar zal ik zeker niet kijken. Misschien zoek ik wel eens een derde-helft programma van de VRT op tzt om te zien wat ze van het gebouw gemaakt hebben.

  Geliked door 1 persoon

 5. PRRRACHTIG ! Het gebouw, jouw bijdrage én je foto’s. Meteen op mijn ‘te bezoeken’-lijstje gezet. Gent vind ik sowieso een leuke stad… als bezoekster, want woonervaring heb ik niet;

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: