VAN TONGEREN NAAR HOLSET (LEMIERS) – 5e etappe in de Tour de Belgique.

Begin september dit jaar, het lijkt een eeuwigheid geleden. Zeker met mijn minder ontwikkelde geheugen šŸ˜‰ Ik graaf en graaf en probeer aan de hand van de foto’s een mooi beeld te schetsen van onze vijfde etappe.

De dag begon in elk geval grijs en nat, maar dat kon ons niet deren. Het was al eerder zo geweest, en meer dan een spatje hadden we niet gehad. Jammer genoeg besloten de weergoden daar op dat eigenste moment dat het genoeg was geweest, en dat een dagje regen goed zou zijn voor ons. Slik.

Regenbroek, regenjas, alles goed ingepakt. We konden er tegen, dachten we. Heb je al eens een hele dag gefietst in de gietende nattigheid? Een soort constante douche maar dan koud, en zonder zicht op beterschap binnen de eerste uren.. Een plons in de Maas zou ons niet natter hebben kunnen maken. Bovendien waren de heuveltjes niet gewoon heuveltjes, maar werden ze flink uit de kluiten gewassen bergen (nou ja šŸ™‚ ). Mijn stoere elektrische fiets die ik ooit kocht om woon-werkverkeer te vergemakkelijken, werd nu in de strijd gegooid om heuvels te bedwingen. Hij deed wat ie kon. Maar het was zwaar, zowel voor de fiets als voor mezelf. Ik geef toe dat ik het op bepaalde momenten moest opgeven, en te voet verder moest. (Ooit al met een elektrische fiets, loodzwaar, zelfs met stapondersteuning, een helling opgewandeld? ) Ik ben mezelf verschillende keren tegen gekomen. (Noot aan zelf: de volgende elektrische fiets is er Ć©Ć©n die geschikt is om trektochten in de heuvels mee te maken ;))

Onderweg kwamen we Ć©Ć©n terrasje tegen, waar we even droog konden zitten. Wat is droog als je kledij kliedernat is? Bovendien bleek tijdens deze stop dat mijn gsm nat was geworden. Daar was ie danig boos over, en hij besloot dan ook ter plekke om niets meer te doen. Niets, nada niente. Gedaan er mee. Dat was meer dan dikke pech want ik had hem nog geen jaar, en hij had me behoorlijk wat centjes gekost. Gierigheid bedriegt steeds de wijsheid, en dat was in dit geval duidelijk van toepassing. Ik kocht namelijk voor deze fietsvakantie een tasje om aan mijn stuur te hangen, van een gerenommeerd merk, maar ik wou er niet teveel geld aan uitgeven, en dus werd het geen waterdicht tasje. Het stond er in koeien van letters op dus ik wist het wel. Maar dat het in dat tasje even nat zou worden als erbuiten, dat had ik niet ingecalculeerd. Op Ć©Ć©n of andere manier waren druppels terecht gekomen in de gevoelige openingetjes van mijn feun, met alle gevolgen van dien. Alle foto’s van de rest van onze vakantie zijn dan ook afkomstig van het toestel van Guitar man.

Uiteindelijk belandden we dan toch op de plaats van bestemming. BRUISEND WIJNHUIS DOMEIN HOLSET in jawel, Holset, vlak over de grens in Nederland. Het paradijs, zo leek het wel. Als je weet dat ze hier uitsluitend bruisende wijnen produceren, begrijp je wel waarom. Lola loves champagne en aanverwante dingen natuurlijk šŸ˜‰

Domein Holset produceert ongeveer 25.000 flessen mousserende wijnen, en dit volgens de traditionele methode. Deze wijnen krijgen een tweede gisting op de fles en daarna rijpen ze nog tussen de 12 en 30 maanden ā€˜sur lieā€™. De druivenrassen die gebruikt worden zijn de Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Johanniter en Chardonnay en er zijn ook plannen met Pinot Noir.

Foto afkomstig van de website van het domein.

Naast het produceren van overheerlijke mousserende wijnen heeft Domein Holset ook een B&B, waar wij heerlijk hebben overnacht. Verder is er een proeflokaal, waar je een tasting kan doen of gewoon kan genieten, indien gewenst met deskundige uitleg erbij.

De B&B is zalig. Nooit eerder had ik zo een douche, ik had er met graagte de hele nacht onder gestaan, maar dat zou niet goed zijn geweest voor het milieu.

De kamer, Oranje Boven genaamd, was klein, maar heel netjes. De badkamer was ook klein hoor, maar die douche…mmmmmm

Foto afkomstig van de website van het domein.

Natuurlijk hadden we een wijnproeverij verdiend, en dat we ervan genoten hebben. Wat een heerlijkheid. Niet gemaakt in de Champagne dus mag geen champagne genoemd worden, maar een goede mƩthode traditionel kan in vele gevallen moeiteloos wedijveren met sommige champagnes.

’s Avonds konden we eten in de buurt. Bij restaurant OUD HOLSET reserveerden we telefonisch. En kregen de vreemde vraag of we wel buiten mochten? Op dat moment mochten Antwerpenaars immers niet reizen, en mijn guitarman is van Antwerpen. šŸ™‚ Het accent zal hem verraden hebben, maar goed we kwamen niet van Antwerpen.

Het eten was lekker en alles verliep coronaproof. Holset zelf is een piepklein dorpje, heel charmant en waarschijnlijk kan je hier prachtige wandelingen maken. We gaan nog eens terug, na corona en bij beter weer šŸ˜‰

Oja, het ontbijt de volgende dag was zalig. Helemaal coronaproof, maar wat een verschil met de treurige bedoening de vorige ochtend in hotel Eburon in Tongeren.

Ontbijt om u tegen te zeggen….

Zeker de moeite waard om hier eens een weekendje te boeken, of je nu houdt van bubbels zoals ik of helemaal niet!

Wijlie weg, tot gauw,

Lola

16 Comments on “VAN TONGEREN NAAR HOLSET (LEMIERS) – 5e etappe in de Tour de Belgique.”

 1. Hard werken werd beloond, een pracht stop zo te zien.
  We hebben erg veel gefietst, ook met regen, maar als het zo erg was bleven we ergens een dagje langer.
  Jullie zijn heel wat flinker dan wij. šŸ™„

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik weet dat ik zou gevloekt hebben, en geweend ook wel, bij zo’n weer.
  Ik vind dat verschrikkelijk, fietsen in de gietende regen.
  En dan die telefoon.
  Al een chance dat de b&b in orde was, wat een leuke kamer!

  Geliked door 1 persoon

 3. Van regen wordt je nat dat is een feit. Je kunt je er op kleden maar ergens sijpelt het wel door. Ik ben een ervaring’s deskundige, als je 300 km op de motor in de stromende regen hebt gereden, op weg naar Stockholm…. Maar het houd een keer op, alles droogt op en daarna kun je toch genieten van hetgeen waar je voor kwam. Want als alles geboekt is moet je wel!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Goedkoop kan duurkoop zijn, dat was in dit geval dus ook zo, en ik maar denken dat wij Nederlanders vooral als gierig gezien worden, hahaha Mijn tasje aan de fiets is gelukkig wel waterdicht, meer nog dan mijn jas zelfs.

  Wat een start van de reis, pfffffff ik zou helemaal gek geworden zijn, ik kan behalve als ik zwem in mijn badpak dan, niet tegen natte kleding. Zelfs als mijn mouw bijv. nat wordt van de kraan, dan kan ik al ongelukkig worden, of natte sokken, pfffffffffff hoeft maar 1 plekje te zijn he? šŸ˜‰

  Maar, die kamer, wowwwwwwwwwww en de rest, prachtig! Dit kunnen jullie toch weg schrijven als een mooie herinnering weer!

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Een herkenbaar blogje. Fietsen in de regen is op zich niet erg, maar je moet geen regenpak aan doen. Dan ga je zweten (zeker als je ook nog eens bergop moet zwoegen) en wordt je lijf toch nat en later ook nog eens heel koud! Wij dragen de laatste jaren een dun, ruim zittend regenjackje in combinatie met zgn. Rainlegs. Echt ideaal. Je benen blijven lekker droog en het ademt volop. Wel ook waterdichte overschoenen daarbij.
  Als voor onderweg alle onderdak geboekt hebt dan moet je wel (gaan wij volgend jaar ook eens proberen).Het alternatief is kamperen, maar in de regen is dat ook geen pretje. Wij hebben ooit eens 3 dagen lang in zo’n ieniemieni trekkerstentje gelegen in de stromende regen. Als je daar dan uit komt ben je wel een heel ander mens! Gebroken, maar wĆ©l nog droog (als de tent tenminste niet lekte).
  Wij stoppen de belangrijke zaken altijd ook in een (waterdicht) stuurtasje, maar de kwetsbare elektronica gaat voor de zekerheid nog eens in een plastic tasje. Gaat meestal goed. Fietsen is een leuke manier van vakantie vieren en je leert elke keer weer bij.
  Tenslotte Holset: wij verblijven bijna ieder jaar wel ergens in die buurt tussen Vijlen en Vaals om er te wandelen en te fietsen. Het is een fraai gebied en ik zal dat dorpje de volgende keer eens wat uitgebreider bekijken.
  Groetjes, Dick
  (https://velosite.wordpress.com/)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: