BLOGBOOST NAJAARSCHALLENGE PART II

challenge

Wat zorgt ervoor dat ik positief in het leven sta?

Foto door Pixabay op Pexels.com

Awel dat dat nu eens een moeilijke vraag is voor iemand die van nature uit NIET positief ingesteld is. Ik ben een beetje van een zwartkijker, het glas is eerder halfleeg dan halfvol, achter de wolken schijnt niet altijd de zon, enzoverder enzovoort. Ik heb altijd neiging tot melancholie en zwartgalligheid gehad, en dat heeft mijn leven niet echt gemakkelijker gemaakt. Maar…. er is een maar. Ik ben me daar ongelooflijk van bewust, én ik probeer daar ook echt iets aan te doen. Al vele vele jaren, met wisselend succes, maar toch. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid niet?

Eerst en vooral is er MINDFULNESS. Ik herinner me nog levendig mijn eerste kennismaking. Ik zat in de wachtzaal van de huisarts, zeker twintig jaar geleden, en ik las in een tijdschrift een artikel over een nieuwe methode die werd gebruikt om te verhinderen dat mensen (opnieuw) in een depressie zouden belanden. MINDFULNESS. Ik las de uitleg en voelde onmiddellijk dat dit wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Op zich zijn het allemaal geen nieuwe inzichten, de methode van meditatie is zelfs duizenden jaren oud, maar in een nieuw kleedje en gecombineerd met wetenschappelijke inzichten, spreekt het ook de modale mens aan die niet gepassioneerd met Boeddhisme en zen toestanden bezig is.

Ik vatte de koe bij de (Tibetaanse) hoorns en schreef me in voor de achtweken training gegeven door DAVID DEWULF himself. Voor mij was deze cursus een openbaring. Ik vond een rustig plekje diep in mezelf waar ik altijd naar toe kon, als het tegenzat of als de rush van de dag me dreigde te overspoelen. Misschien vertel ik er in een latere blog eens meer over. Vele jaren heb ik quasi dagelijks gemediteerd. En dat was iedere keer deugddoend. Maar op den duur begonnen de meditatiecd’s wat afgezaagd te worden, want ik ben geen échte hé. Zonder begeleiding kan ik niet goed mediteren… Ik ging zoeken op Youtube en alweer ging een nieuwe wereld voor me open: de wereld van de chakra’s en chakra healing. Ook daar heb ik vele uren mee gemediteerd. En nog steeds ben ik geïntrigeerd door de kracht die hier van uitgaat en de mogelijkheden die dit schept. Wie weet kom ik ook hier nog eens op terug.

De Sedonamethode is ook een techniek die me enorm helpt. Poepsimpel en toch magisch sterk. Loslaten… bewust zijn van je emoties en die loslaten, wat een energie komt er dan vrij. Ook hier kom ik misschien…..:)

En tenslotte heb ik me onlangs opnieuw ingeschreven voor een cursus mindfulness, online weliswaar en in gezelschap van mijn dochter. Die wil het een kans geven, maar is niet meteen overtuigd. Ik hoop nochtans dat het haar even veel goed zal doen als het mij heeft gedaan.

Dit zijn de belangrijkste hulpmiddelen waarmee ik een zekere graad van positivisme probeer te bereiken in mijn leven. Niet simpel maar het lukt wel (regelmatig).

Door dit alles regelmatig te beoefenen ben ik me enorm bewust van alles waar ik dankbaar voor mag zijn, al die kleine en grote dingen. Dat draagt ook bij tot positief denken.

En de natuur hé, niet te vergeten, altijd de natuur. Zo belangrijk.

Nog een fijne donderdag en tot de volgende.

LOLA

*Ik refereer naar I AM omdat dit de instelling is waar ik de mindfulnesscursussen volg/heb gevolgd. Maar er zijn er vele andere…

20 Reacties op “BLOGBOOST NAJAARSCHALLENGE PART II”

 1. De natuur is mijn heler. Ik put er enorm veel kracht uit.
  Chakra’s en consorten vind ik nogal een hoog zweefgehalte hebben, om het zacht uit te drukken. Doch als jij er kracht uit put: waarom niet?

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Lola,
  Ik denk dat wij elkaar een hand kunnen schudden wat betreft onze instelling. Ik bekijk het leven ook vaak van de wat minder positieve kant, zeker nu ik kort geleden te horen heb gekregen dat ik het slachtoffer ben geworden van een levensbedreigende ziekte en misschien nog maar enkele jaren (in het gunstigste geval, althans volgens de statistieken) te leven zou hebben. Ik ben al bezig met het behandeltraject en heb zojuist een hersenoperatie achter de rug. Binnenkort volgt dan een lang traject van chemo- en radiotherapie. Hopelijk kan ik begin volgend jaar dan weer beginnen met opbouwen.
  Volgens de bekende Nederlandse cabaretier Theo Maassen is Pessimisme een win-win-situatie: of je hebt gelijk en anders valt het mee….;-) En zo is het maar net!
  Groet, Dick

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Dick ik vind het heel erg om dit te lezen. Moeilijk om in zo’n omstandigheden de positiviteit te bewaren, zeker als dat al niet in je aard zit. Ik wens je enorm veel moed en sterkte bij het afleggen van deze weg. Ik hoop op een goede afloop, er is al zoveel mogelijk tegenwoordig. Mij hebben de in mijn blog beschreven manieren echt geholpen. Misschien een idee om er eens één te proberen tijdens je behandeling en herstel? Heel veel sterkte xx

   Geliked door 1 persoon

 3. Lief kind, ik ben blij dat het je goed gaat! Toen wij elkaar op een blauwe maandag voor het eerst ontmoetten in Gent, nu al 5 jaar geleden, hadden wij er geen idee van, dat ons beider leven er weldra totaal anders zou gaan uitzien. Jij stond voor zware beslissingen en ik eindigde die week met een longontsteking en een kankerdiagnose. Beiden hebben wij er het beste van gemaakt, met in het achterhoofd de gedachte dat verandering soms nodig is om jezelf te kunnen blijven. Liefs!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk er nog vaak aan terug. Dat was een mooi moment. Altijd fijn zo’n ontmoeting. Inderdaad is ons leven daarna ingrijpend veranderd. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, veel tranen, veel pijn, maar het is goed zoals het is nu, wat mij betreft. Ik hoop dat jouw gezondheid ondertussen helemaal optimaal is weer. En dat je gelukkig bent. En wie weet, ooit zien we elkaar misschien nog eens?

   Geliked door 1 persoon

 4. Die Sedona-methode kende ik nog niet. Ik probeer wel vaak emoties gewoon naar boven te laten komen zodat ze ook hun weg naar buiten vinden, maar vaak is het allemaal nogal vaag. Misschien krijg ik het met behulp van die vragen allemaal wat concreter/voelbaarder/… Bedankt om te delen!

  Geliked door 1 persoon

 5. IK ben niet van de zelfhulp-programma’s. Komt ook omdat ik zelf vrij positief ben ingesteld en altijd uitdagingen zie of oplossingen op termijn. Nooit dips gekend dan? Tuurlijk wel. Maar na een paar dagen begint dan mijn geest een soort zelfherstelmodus op te starten en denk ik weer aan hoe ik de dingen zou kunnen veranderen, verbeteren of oplossen. Dat blijkt toch een prima benadering te zijn. Gaat het niet zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. Daarbij heb ik altijd de interesses in van alles en nog wat en helpt me dat om de geest af en toe even leeg te maken of op te schonen. KISS mijn lijfspreuk; Keep it Stupid Simple….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: