Een sneetje of een schelleken?

Het enthousiasme over ons verblijf in het pittoreske Drenthe zindert na. Na twee fantastische fietstochten besloten we de laatste dag een uitstapje te doen naar een iets verder gelegen plek. De auto in dus, richting Giethoorn.

Echter niet zonder nog eens te genieten van het heerlijke ontbijtbuffet. Weliswaar in coronaveilige vorm, maar toch lekker. En met momenten zelfs hilarisch. Want ook al spreken we nagenoeg dezelfde taal, de Ollanders begrijpen mij niet altijd even goed 🙂

Koffie en andere dranken konden we zelf halen, broodjes en eieren werden door een vriendelijke medewerker voorzien aan het buffet. Kaas en hesp kon je aan tafel krijgen. Zo vroeg ik de jongedame van dienst of ik een sneetje jonge kaas kon krijgen. Ze bekeek me met een aan paniek grenzende blik. In mijn poging om dit degelijke Vlaamse woord te verduidelijken, zei ik nog: een schelletje jonge kaas. Haar ogen rolden bijna uit hun kassen. Euh, ik ben niet zeker dat we dat hebben hoor, piepte ze vriendelijk, we hebben enkel jonge kaas, oude kaas en komijn kaas…. Doe mij maar de jonge kaas dan zei ik. Waarna ik een onbedaarlijke lachstuip kreeg, pas nádat het meisje naar de keuken gevlucht was weliswaar. In Nederland is het natuurlijk een plakje kaas, en niet een sneetje. Misschien dacht het kind dat ik haar een onbehoorlijk voorstel deed…

Lachen is gezond dus iets gezonder dan voorheen stapten we in onze auto richting Giethoorn. Daar kwamen we aan, zagen we dat er zoveel mensen waren dat het leek op de Gentse Feesten tijdens een zonnige 21e juli dag, en besloten we NIET uit te stappen. Een mens moet verstandig zijn deze tijden. Jammer, ik had het graag gezien. Ooit, wie weet. We waren nu al zo ver, en lief wou graag het IJsselmeer nog eens zien. Mij zei het ook iets, ik was er nooit eerder. Niet dat ik me kan herinneren toch.

We reden dus verder naar Stavoren, een stadje in Friesland. Schattig stadje, veel water, en bruggetjes en havens. Overal rondom het IJsselmeer. Jammer genoeg veranderde het weer, en werd het zelfs koud. En dit meisje had geen jas mee. Maar goed, toch wat foto’s kunnen maken, en even kunnen genieten van de weidse golvende pracht van al dat water.

Bij terugkomst zat het weekend er zowat op….. het had deugd gedaan.

13 Reacties op “Een sneetje of een schelleken?”

 1. Whahahahahaha nou ja, ik had wel even om gedacht dan, ze was vast nog jong 😉 Dat sneetje kaas, of plakje, maar goed, ja Giethoorn, druk door eigen volk omdat de Aziaten er nu niet zijn, hahaha

  Stavoren, je meent het! https://mymorgaine.wordpress.com/2020/07/25/op-naar-stavoren/ alsjeblieft, wij kwamen vanaf het water 😉

  Gisteren waren wij even in Drenthe op bezoek bij vrienden, tot laat in de avond lekker in de tuin gezeten, met bescherming tegen de reen, heerlijk, mooi!

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Had je nog wel tijd om het ‘Vrouwtje van Stavoren’ te zien? En haar legende te lezen? En wist je dat je ‘Stavoren’ uitspreekt zonder de O dus je zegt: ‘Staveren’ in het Nederlands met het accent op de eerste lettergreep of ‘Starum’ in ’t Fries.

  Geliked door 2 people

 3. Vergis je niet, voor ons westerlingen die ABN spreken zijn die noorderlingen ook mensen uit een ander land soms. Veel dialecten nauwelijks te volgen. Ik vraag meestal of ze bij gebruik van hun eigen streektaal ‘even de ondertiteling aan willen zetten’. Dan verstaan we elkaar ineens wel goed….:)

  Geliked door 1 persoon

 4. Heb even smakelijk moeten lachen om het taalmisverstand – en ik heb weer wat geleerd. Een schelleken… echt: ik leer onderhand meer Vlaams in blogland dan Deens hier… 😂 (en Giethoorn is deze dagen een plek om te mijden, zo begreep ik van meer mensen die echter wél in file door de grachtjes gingen varen… 😱)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: