CORANTAINE CHRONICLES PART II

Wat een heerlijk Paasweekend is dit. De natte droom van elke horeca uitbater van Knokke tot Orval, van iedereen die paasvakantie heeft. Ware het niet dat de CORONA crisis roet in het eten heeft gegooid. Zo jammer… Maar goede brave burgers als we zijn, volgen we strikt de maatregelen en zien we noch familie, noch vrienden, tenzij online. Buiten mogen we gelukkig wel (nog), dus daar kunnen we dan wel optimaal gebruik van maken.

Zowel gisteren als vandaag planden we een fietstocht vertrekkende vanuit ons kot, en richting natuur. Gisteren reden we richting Wetteren, vandaag reden we richting De Pinte. Wat een weelde aan mooie rustige plekjes hebben we toch in de buurt van Gent. Echt iets om dankbaar voor te zijn.

Wat me opviel gisteren was dat iedereen, of toch bijna iedereen zich netjes aan de regels hield. Fietsen of wandelen per twee, flink aan de kant gaan als er iemand aankomt. De meeste mensen houden zich er absoluut wel aan. Het enige nadeel is natuurlijk dat het onmogelijk is om social distancing te realiseren als je met héél véél mensen op de weg bent. De eerste veertig kilometer gisteren was het helemaal niet druk, maar dat veranderde toen we een stukje van de SCHELDEDIJK moesten doen, samen met honderden andere fietsers en wandelaars. Zelfs met de beste bedoelingen kan je daar niet de nodige afstand bewaren. ONMOGELIJK. Hoe breed is de dijk? Of bij uitbreiding elk fietspad? NIiet breed genoeg om voldoende afstand te kunnen houden als je iemand wil voorbijgaan, zonder zelf in de coulissen te belanden. En al zeker niet als er honderden mensen fietsen wandelen en skeeleren op dat fietspad….

Vandaag had ik nog een mooie ervaring in dat kader. Ik fietste met mijn partner op een pad waarvan alleen een zéér smalle middenstrook geasfalteerd was, aan weerszijden daarvan een eveneens zeer smalle strook kassseien, in een sterke helling naar de boorden van het pad. Ik zag van rechts een loper aankomen, en ik hoopte dat hij mij zou laten voorgaan met mijn toch iets snellere e-bike. Maar neen, hij voegde in naast mij. Ik kon de kasseien op om meer afstand te creëren maar dan lag ik geheid tegen de vlakte. En toen sprak hij mij ook nog aan met de woorden: gelieve voldoende afstand te bewaren. Echt waar. Ik snap het niet, eerlijk niet.

Enfin, niet zeuren. We hadden twee prachtige fietstochten, met fantastisch weer, en we dronken een lekker kopje koffie met taart bij het thuiskomen. Ook plezant.

Dat het fijn was. Hopelijk blijft het mogelijk om te fietsen volgende weken…. Ben benieuwd

Lola

24 Reacties op “CORANTAINE CHRONICLES PART II”

 1. Hier lijkt niemand zich nog aan de regels te houden. De wandelpaden zijn boulevards geworden en de buren hadden doodleuk bezoek… Ik word daar geweldig slecht gezind van, want zo duurt die hele lockdown nog veel langer.

  Geliked door 2 people

 2. Je leek wel op een andere planeet daar 😉 Hier helemaal niet netjes hier, wandelen in file en fietsen in file en afstand ? nog nooit van gehoord zo leek het wel (en dat ’s morgens om 11u. Ik koos dit uur om voor de drukte een wandeling te kunnen doen, niet dus. En in de namiddag hadden buren familiebezoek met BBQ. Moedeloos word ik ervan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik mijd de jaagpaden als de pest. Veel en veel te druk.
  We leven in een zeer dichtbevolkte regio, in steden… ergens wel normaal dat het heel druk wordt als je niets anders mag dan fietsen, joggen en wandelen.
  Ik heb zelf de mogelijkheid om in de week te fietsen, en heb besloten in de weekends niet te fietsen. Veel te druk. Ik gun mijn plaatsje op de weg dan gerust aan iemand anders die niet de mogelijkheid heeft in de week te fietsen.
  Mooie tochtjes, mooie foto’s. Gent en omgeving zijn prachtig hè.

  Geliked door 1 persoon

 4. Meestal gaat het goed gelukkig, ook hier in NL, maar fietsen over fietspaden die smaller zijn dan 1.5 m is vragen om problemen. Die mijd ik dus. Ik neem alleen fietspaden die minstens 2 m breed zijn en verder zoek ik wel een fietsrondje over andere wegen, auto’s neem ik dan maar voor lief. Misschien wat minder idyllisch, maar wel veiliger.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat had ik al eens begrepen. Ik hoop toch dat meer mensen rekening houden met de werkende bevolking. Neemt niet weg dat daarmee het probleem opgelost zou zijn.

    Geliked door 1 persoon

 5. Oh die laatste foto is wel heel erg mooi! En ja, dit is dus waarom ik thuis blijf op voorhand, er zullen vast delen zijn overal waar het stil is, of mensen zich houden aan, maar overal zijn die smalle paadjes, en mensen die zich er niet zozeer aan houden, van de week hier nog, ik loop het kruidvat in, mandje verplicht, een richtingsverkeer je moet de pijlen volgen op de vloer, om elkaar de ruimte te geven. De mandjes bij de deur tellen af naar hoeveel mensen er in de winkel zijn, is de stapel weg, moet je dus wachten, wat denk je?

  Ik kom bij de kassa met mijn mandje, vrouw voor mij, de dame achter de kassa vraagt, waar is uw mandje? Die had ze niet gepakt! Terwijl het duidelijk staat voor je binnen komt, dat het de telling is mede voor hoeveel mensen er in de winkel zijn, pffffffffffff schiet mij maar lek!

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Adembenemende rit

  op een kaart hebben we onbekende wegen gezocht
  blijkbaar hadden anderen dit ook gedaan
  velen reden in groep langs dezelfde baan
  af en toe leek ons fietsritje op een overlevingstocht

  Daarom praat men over het mensdom en het dierenrijk, Lola. 🙂
  Lenjef

  Geliked door 1 persoon

 7. Hier zijn het vooral de zwetende en dampende joggers en fietsers die mij zorgen baren. Ze wijken zeker niet uit, maar als ik dan zelf maar heel ver uit de buurt, in de berm, het grasveld, het weiland ga, en vanaf een afstandje geduldig afwacht tot ze voorbij zijn, hoesten ze me hun groet ook nogeens in het gezicht, extra hard, want ik sta zo ver weg.

  Verder valt me op dat als ik terugdeins voor een virusverspreidende snuffelende hond aan mijn broekspijpen, uiteraard niet aangelijnd, een op de twee hondenbezitters me geruststellend toeroepen “hij bijt niet hoor”.

  Je leert de helft van de mensheid wel goed kennen in deze crisistijd.

  Geliked door 1 persoon

 8. We merken het ook in ons parkje… voor de corona kwamen we max nog 3 wandelaars tegen, nu loopt het vol. We hebben een nieuwe route gevonden om toch te kunnen wandelen zonder te veel wandelaars tegen te komen.
  Het is niet dat we geen andere wandelaars willen tegenkomen, maar we merkten ook dat er meer groepjes (vaak 4 tot 6 pers) samen aan het wandelen waren en die vermijden we liever.

  Geliked door 1 persoon

 9. Het is een gedoe natuurlijk. Maar we kunnen hier toch nog wel wat ruimte vinden. Het meest vervelend? De snelle fietsers die nu de Tour niet door lijkt te gaan hun frustraties botvieren en met bossen tegelijk door straten en over dijken jakkeren. Alsof de gekte toeslaat zodra ze een racefiets onder het al dan niet fraaie achterwerk steken. (er fietsen ook dames op die dingen….)

  Geliked door 1 persoon

 10. De jaagpaden zijn afgesloten bij ons en er zitten 2 mensen bij om dit keurig te bewaken.
  Ondanks dat je de grond voelde en dat de loper weinig attent was heb je wel erg mooie foto’s en zalig genoten van het fietsen zie ik. Dat is denk ik de gedachte die je moet vasthouden!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: