FNAC ATTACK

Afbeeldingsresultaat voor bad customer service meme

Voor ik mijn verhaal neerpen, wil ik duidelijk stellen dat FNAC één van mijn favoriete winkels is. Ze hebben stapels van iets wat voor mij super belangrijk is, namelijk boeken, boeken en meer boeken. Daarenboven nog boeken en ook allerlei soorten schriftjes.. Ik ga nooit shoppen in een stad waar een FNAC gevestigd is, zonder daar even binnen te wippen. Even betekent een half uur tot een uur. Ik snuister, ik snuif en ik geniet. Vaak koop ik ook. Ik word altijd een beetje blij in de FNAC. In elke boekhandel trouwens. En mind you: deze blogpost is niet gesponsord!!! Recht uit het hart dus.

Deze kadering is nodig voor ik mijn wedervaren van gisteren neerpen. Dit was niet een typisch FNAC klantencontact. Laat dat duidelijk zijn. Maar het was wel zo verbijsterend dat ik het niet kan laten er een blogpost aan te wijden.

Gisteren kwam ik dus met een paar boeken en een kaartje aan de kassa, waar een tot dat moment volledig normaal ogende dame afrekende, en vroeg of ik een klantenkaart had? Die had ik ooit, maar die was ik kwijtgeraakt toen ik mijn oude telefoon verving door een nieuw exemplaar. Al mijn klantenkaarten waren verzameld op de STOCARD app. Super handig, maar niet als je geen account hebt aangemaakt, want dan ben je dus al je kaarten kwijt als je naar een andere feun overschakelt.

Ik vertelde dus aan de dame dat ik mijn klantenkaart kwijt was. Ze verzekerde mij dat dat geen enkel probleem was en ze veerde op om aan de hand van mijn adresgegevens mijn klantenkaartnummer op te zoeken. En dat lukte, dus iedereen gelukkig.

Tot ik vriendelijk vroeg of dit bepaalde nummer op de kassabon mijn klantenkaartnummer was? Mrs Jekyll veranderde plots in madame Hyde, en dat had ik niet zien aankomen.

Ze wierp me een blik toe die ik normaal reserveer voor de stront waar ik met mijn nieuwe schoenen ben ingetrapt.

Natuurlijk is dat uw klantennummer domme trut ‘dit laatste dacht ze er duidelijk bij.

Ok‘ stamelde ik verbouwereerd. ‘Dan kan ik dit nummer ingeven in mijn app en dan heb ik mijn FNAC kaart terug.

WAT???? Wilt u nu zeggen dat u uw FNAC kaart kwijt bent????’

Euh ja, dat heb ik daarnet toch ook gezegd mevrouw?’

Maar dan hebt u een nieuwe FNAC kaart nodig stupied mens‘, ze schreeuwde het nog net niet uit.

Mevrouw, ik heb géén nieuwe FNAC kaart nodig, als ik mijn klantenkaart nummer handmatig ingeef in mijn klantenkaart app, dan staat die FNAC kaart er weer in…’

U weet zeker niet wat dat voor ons aan de kassa betekent als wij telkens moeten gaan opzoeken welk klantenkaartnummer u heeft?’

Maar mevrouw, de volgende keer zal ik mijn klantenkaart mee hebben‘ stamelde ik perplex.

Ik ga u nu een nieuwe klantenkaart geven, weet u niet hoeveel tijd wij verliezen op deze manier?????

Het werd me duidelijk dat het teveel zou zijn om op enig begrip te rekenen van deze dame. Luisteren en begrijpen stonden vandaag niet in haar woordenboek.

Om de zaak niet verder te laten escaleren, draaide ik me verstandig om, en stapte weg. Achtervolgd door haar op steeds fellere toon uitgesproken klachten over mensen die geen klantenkaart willen en die daardoor de werking saboteren, of zoiets.

Meestal reageer ik als een stier op een rode lap als mensen mij zo aanspreken. Maar in dit geval was ik zo van mijn melk door de absurditeit van het gebeuren dat ik gewoon kalm ben gebleven. Best voor mezelf en voor de dame in kwestie. Ik hoop voor haar dat dit een tijdelijke inzinking was, misschien had ze al de hele dag jeuk op een onbereikbare plaats, of misschien had haar Valentijndate laten weten dat het feestje niet doorging. In elk geval, mocht ze dit soort reacties vaker hebben dan zou loopbaanbegeleiding een goed alternatief kunnen bieden.

LOLA was lichtjes in shock.

Maar ondertussen is alles weer in orde.

Groetjes LOLA

17 Reacties op “FNAC ATTACK”

 1. Hatelijk, zo’n situatie.
  Bij zo’n mensen en op zo’n momenten krijg ik vaak een glimlach op de lippen als ik me voorstel hoe ze zitten te duwen op hun wc-pot om hun stenen drollen uit te persen. Want zo’n rare fantasieën krijg ik dan.

  Like

 2. Nu weet ik als domme Hollander niet wat een FNAC is maar kennelijk een boekenwinkelketen. Wel hoe klantvriendelijkheid hoort te werken. Met een postcode en huisnummer kan men simpel alle punten bijschrijven die je verdient bij aankoop. Dus al dat gesnor over die kaart is onzin. Wij maken dat ook wel eens mee. Kaart niet bij ons of het nummer niet meer bekend. Simpel opgezocht. Van Ikea tot alternatieve voedingswinkel of wat 0ok. No problemo. En zij die dat niet begrijpen verdienen een blogverhaal als dit. Compliment dat je zo netjes bleef….

  Like

 3. Ik denk wel dat zo’n job ellendig is. En dat die mensen hun miserie wel eens op de verkeerde persoon uitwerken. Dat het zo broebelt en broebelt en broebelt en dan, onbedoeld misschien, in jouw gezicht ontploft 🙂

  Like

 4. Ik heb hartelijk gelachen om dit verhaal. Sorry Not sorry. Al vele jaren weiger ik elke vorm van klantenkaarten, ik vind een foute vorm van klantenbinding; elk systeem kost geld. En ik wil nergens vaste klant zijn. Boter bij de vis, dat is mijn idee.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bizar verhaal. Wat knap dat je kalm bleef. Je toont begrip voor haar situatie die je niet kent. Dat ken ik als de ijsbergtheorie.
  In mijn blogpost ‘De ijsberg’ vertel ik daarover. Je reageert niet op bepaald gedrag voor je weet wat de oorzaak is. De oorzaak zit in het deel van de ijsberg dat we niet zien. Het topje van de ijsberg is het gedrag.
  Het maakt niet uit of je het bewust deed of van verbazing. 😁😀 Je beschrijft het fantastisch.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: